Een paradijs voor natuurliefhebbers

Chateau-de-Trinite02-MMZS balma-mer-famille balma-tour-batere balma-vue-chapelle balma-vue-mer balma-vue-vallee marche-samedi-ceret-MMZS

De omgeving van Naturistencamping Mas de la Balma

Mas de la Balma ligt in de oostelijke Pyreneeën op de uitlopers van de hoogste bergtop, de Canigou (2784 m). Het is een prima uitvalsbasis voor bergwandelaars en voor een uitje naar de Middellandse Zeekust.
De camping ligt vlak bij de Spaanse grens en Barcelona ligt op 200 km afstand.

Amélie-les-Bains en Céret.

In de onmiddellijke nabijheid liggen Amélie les Bains, een kuuroord met thermale baden en het pittoreske stadje Céret .
Dit zijn twee kleine stadjes niet ver van de camping. Alle gasten van de camping gaan er wel naar toe. Soms om heel praktische redenen om boodschappen te doen in de supermarkt, benzine te tanken of geld uit de automaat te halen.

Maar ook om door de stad te slenteren, op een terrasje te zitten of om naar de plaatselijke markt te gaan.
In Amélie-les-Bains is er elke ochtend een kleine markt, die op donderdag wat groter is.

De markt in Céret is op zaterdagochtend tussen 8 en 13 uur. Dit is een echte streekmarkt

De historie van de streek.

Mas de la Balma ligt in een gebied dat door de inwoners tot Catalonië gerekend wordt. Catalonië strekt zich ruwweg uit van Tarragona in Spanje (ten zuiden van Barcelona) tot Salses in Frankrijk (ten Noorden van Perpignan). In beide delen leven de Catalanen, een oud volk met een rijke historie, eigen taal en gebruiken. De Catalaanse taal wordt door de oudere generaties nog volop gesproken. Op La Balma spreken Monique en Rachel nog Catalaans, evenals de vele gasten die uit Catalonië komen. De plaatselijke politiek gebruikt de Catalaanse vlag, De Catalanen hier zijn trots op hun taal en cultuur. Veel Catalaanse gebruiken zijn behouden gebleven.

Het terrein van Mas de la Balma ligt in een gebied dat in de Middeleeuwen belangrijk geworden is vanwege de rijke ijzerertslagen. Heel wat overblijfselen uit een vervlogen tijd laten zien dat het gebied toen dichter bevolkt was dan nu. Overal in het bos kun je ze vinden: muurtjes voor terrasvorming, ezelpaden, houtskoolplaatsen, irrigatiekanalen en meerdere ruines van boerderijen. Aan de voet van de Coustou (de kleine ronde berg die aan het terrein grenst) ligt in het bos nog een vrijwel gave 12de eeuwse ijzer-oven.

Deze rijke historie is vaak nog zichtbaar in de streek. Tijdens uw uitstapjes door de omgeving zult u er – al dan niet bewust – mee in aanraking komen.